Tàpies, in memoriam

Tenies 88 anys però semblaves etern. Adéu Tàpies tot i que mai t'aniràs del nostre entorn, ni la teva pintura ni la teva ideologia, gràcies pel teu exemple d'ètica i compromís.
http://youtu.be/wG-8g_8FEoE





Al matí he sortit amb els llibres que tenc d'en Tàpies dins una maleteta, el capell, l'harmònica i la carpeta que em vaig fer amb el seu poster dedicat a Miquel Martí i Pol, on guard els poemes d'aquest.





He visitat l'aula que millor treballa la plàstica, la classe de na Chari, al Col·legi Públic Camilo José Cela de Palma, on des de fa un munt d'anys, els alumnes de Tercer Cicle, pinten i pinten alhora que estudien les obres d'art.
Jo volia que m'ajudassim a donar forma al meu material per poder oferir aquesta setmana, una sessió d'homenatge a Tàpies per a escolars, però enguany, els deixebles són els de 5è i han començat el cicle fa poc, han triat el tema de quadres que tracten de música, encara no tenien informació de la mort del pintor, m'he hagut de conformar narrant "Bon dia, Sr Tàpies" i un que tenc de 1972, que es titula "El cuadro más bonito del mundo" on el protagonista, el seu fill Miquel d'uns sis anys, surt fotografiat...
També els he recordat que tenim quatre quadres d'en Tàpies al Museu d'Art Espanyol Contemporani a Ciutat, que és gratuït. A canvi de la meva aportació he fet unes fotos a l'exposició que tenen al hall, tot de quadres que versen sobre el tema "la lectura".






I just cercant materials a internet he trobat unes feines precioses d'alumnes d'educació infantil de l'Escola Miquel Martí i Pol, de Lliçà d'Amunt, que després de visitar la Fundació Tàpies han experimentat amb guix, arena, sorra, objectes... des d'aquí la meva enhorabona!


A L'endemà, al CP Miquel Porcel encara més emocionante, amb els nins i nines de 4t que havien sentit parlar de Miró, Picasso i Dali... però no d'en Tàpies.

I encara he fet l'activitat, cada dia més creativa, al CC N Senyora de la Consolació amb pisarra electrònica, per projectar els quadres, quin luxe!...ambels nins i nines de 5è. En acabar les vaig demanar a més de la signatura al meu llibre que em regalassin una paraula després de reflexionar... Amb el llistat que va resultar les vaig proposar que si les venia de gust i no per obligació,em fessin un relat i a l'endemà, voilà, quina sorpresa! era al meu correu.

I el darrer taller de la Setmana de la mort d'en Tàpies, mentre premsa i tv acaparen homenatges i actes de recordartori, jo vaig realitzar la meva senzilla aportació escolar al CP del Vivero, amb alumnes més joves, de 3r de Primària, igual d'emocionats de descobrir que la pintura no sempre expresa la realitat i que els pintors, des de que existeix la fotografia no estan "obligats" a perpetuar retrats i paisatges...que també es dediquen a expresar la tristeza, el dolor, la rabia icom no podia ser de una altra manera la esperança: Tàpies era un filòsof que amb la seva activitat diària ha derribat murs en un intent de liberar a l'home de toda banalitat.

I després d'una semana de feina, el diari "Ultima Hora" ha publicat això:

2 comentarios:

Almudena dijo...

Ya ves, se está haciendo costumbre comenzar el nuevo año despidiendo a grandes, en lo que llevamos del 2012 Tapies, Szymborska...

Cada vez que veo los dibujos de tus alumnos me viene a la cabeza los libros que hiciste con los colegios de Cantabria ¿no te has planteado el hacerlo aquí en Mallorca?

Besucos.

Nati de Grado dijo...

He regalado nuestros libros por instituciones, bibliotecas, colegios... a personas interesadas, del mundo de la enseñanza, de la arquitectura, del tiempo libre... todos opinan que son preciosos, hubo algún intento (nuestro ayuntamiento de Marratxí estuvo a punto...) materializar las cosas cuesta mucho esfuerzo. Total agua de borrajas.
http://natidegrado.blogspot.com/2009/08/la-coleccion-de-ninos-para-ninos.html